Kunst, de naakte waarheid

Vandaag tijdens het lezen van de ochtendkrant valt mijn oog op een artikel over de “Mona Lisa”. Wie heeft er niet van gehoord, het meesterwerk van Leonardo da Vinci met de mysterieuze glimlach. Het artikel gaat echter niet over het schilderij waar iedereen al wel eens een afbeelding van heeft gezien en waarvan de meest uiteenlopende theorieën de ronde doen. Nee, dit artikel gaat over een andere versie van de “Mona Lisa”, namelijk een naakte versie van het welbekende schilderij.

De bekende mona lisa en de nieuwe naakt schets van Da Vinci

Ik zal buiten de discussie blijven of dit werk daadwerkelijk van de hand is van de grote meester en of het inderdaad een naakte versie betreft van dezelfde persoon “Mona Lisa”. Er bestaat namelijk nog steeds discussie of “Mona Lisa” wel een vrouw is of mogelijk zelfs een afbeelding van meerdere personen. Wat ik interessanter vind is het feit dat iemand het blijkbaar nodig vond om een naakte versie van deze persoon te maken. Maar laten zelfs even verder terug gaan in de tijd van de beeldende kunst om mogelijk te concluderen dat dit helemaal niet zo bijzonder was.

Naakt door de eeuwen heen

Kunst is van alle tijden… net als naakt. Het zal je dan ook niet verbazen dat door de eeuwen heen het naakt terug te vinden is in de kunst. Al reeds in de oudheid waren er beelden en afbeeldingen van naakte figuren. Men vermoed dat deze voorwerpen als vruchtbaarheidssymbool werden gebruikt maar omdat er toentertijd uiteraard nog geen documentatie bestond kunnen we enkel gissen naar de echte betekenis.

Tijdens de hoogtijdagen van de Romeinen en de Grieken waren het vooral de goden die men naakt afbeeldde. Hierbij moet je je realiseren dat deze afbeeldingen en soms huizenhoge beeldhouwwerken vooral gemaakt werden om het perfecte lichaam af te beelden. De goden bezitten het perfecte lichaam en de kunstenaars van toen wilde dit als voorbeeld tonen.

Een kunst op zich

Het uitbeelden van het menselijk lichaam is een van de moeilijkste zaken wanneer men een beeld, afbeelding of tekening/schilderij maakt. Door het naakte menselijk lichaam af te beelden liet de kunstenaar het beste van zijn kunnen zien. Het beroemde beeld de “David” van Michelangelo Buonarroti, die geheel uit marmer is vervaardigd en maar liefst ruim 5 meter hoog, is hiervan een perfect voorbeeld. Maar ook de afbeelding van de ‘Vitruvian Man” van Leonardo da Vinci is bedoelt om de naakte man en zijn lichaamsverhoudingen te laten zien.

De mens in de moderne kunst

Ook in de hedendaagse kunst wordt het naakte menselijk lichaam nog vaak afgebeeld, zowel op schilderijen, in de beeldhouwkunst en met de ontwikkeling van de fotografie in de 19e en 20e eeuw tegenwoordig ook op andere media. Zo houdt de Amerikaanse kunstenaar Spencer Tunick zich bezig met het fotograferen van naakte mensen en dan vaak op evenementen waarbij er grote getalen mensen op bijzondere wijze op de gevoelige plaat worden gezet.

Naakt in de kunst is iets van alle tijden. In de loop van de geschiedenis zijn de technieken vaak veranderd maar het afbeelden van het naakte menselijk lichaam op een mooie en elegante wijze blijft ook tegenwoordig nog een bijzondere kunst!

loading
×